Vízlágyítás


Vízlágyítás ... miért kell beszélni róla? A mai öko világban, ahol minden az energiafelhasználás csökkentéséről, környezet tudatosságról szól, érdemes megemlítenünk egy problémát, amely mindennapjaink szerves része és viszonylag könnyen, egyszerűen orvosolható, megoldható lenne. Ez a probléma a vízkő és az általa okozott problémák.

A vízkő kiválása főleg attól függ, hogy az adott helyen milyen "keménységű" a víz. Ezt az értéket német keménységi fokban (nk) szokás megadni és a helyi vízszolgáltató társaságoknál ezen értékek elérhetőek, kikérhetőek.

Azon túlmenően, hogy a vízkő kiválás esztétikailag sem szép látvány, a kemény víz és az ebből kivált vízkő számos rossz tulajdonsággal bír. Többek között sajnos nagyon jó a hőszigetelő képessége, de erre később még visszatérünk. Valamint a keményebb vízben a szappan, illetve a mosószerek, mosogatószerek kevésbé habzanak fel, így csökkentve azok tisztító hatását, így ugyanazon tisztító hatáshoz többet kell belőlük használni. Látható, hogy a vízkőkiválás számos sokrétű problémát okoz.

Mitől kemény a víz?

A víz keménységét a benne oldott formában található magnézium és kalcium ionok, vagy más néven oldott magnézium és kalcium sók okozzák. Tehát a vízkő nem más, mint kalcium - illetve magnézium karbonát, amit mindenki jól ismeri akár általános iskolai tanulmányaiból is, ami nem más, mint a cseppkő.

Itt említeném meg a vízkő egyik tulajdonságát a sajnálatosan jó hőszigetelő képességét. Ez a háztartási gépek fűtőszálaira (mosógép, mosogató gép, villanybojler stb.), indirekt tárolók hőcserélőire a magas hőmérséklet miatt gyorsan lerakódik, ezzel nagy mértékben csökkenti az elemek hatásfokát:

  • lassabban melegszik a tároló,
  • lassabban fűt fel a villanybojler,
  • emiatt többet is fogyasztanak,
  • nő a villanyszámla, gázszámla.

Beállíthatunk magasabb hőmérsékletet ezen eszközöknél, de azzal növeljük a vízkő kiválás mértékét is. Ezért érdemes a tárolókban és villanybojlerekben a víz hőmérsékletét 50°C körül tartani mert ezen hőmérséklet felett drasztikusan nő a vízkő kiválásának sebessége. Ezzel növelhető az eszközök élettartama is.

Mit lehet tenni a vízkő ellen?

A már említett használati tárgyak élettartama tovább növelhető egyéb eszközökkel. Léteznek a víz keménységet nem befolyásoló fizikai elven működő elektromos eszközök, melyek elektromos teret hoznak létre és a kalcium karbonát kristályokat összezúzzák, így azok kevésbé tudnak összeállni és megtapadni az egyéb felületeken, használati eszközökön. Mivel a kalcium karbonát továbbra is a vízben marad így a víz keménysége nem változik.

Egyéb kémiai "házi" vízlágyítási módszerek is léteznek, de ezek eléggé körülményesek és egész sor másodlagos problémát is hordoznak magukban (vízlágyítás trisóval, vízlágyítás - vízkőoldás ecettel).

A fenti módszereken felül létezik egy igazán elegáns és korrekt eszköz a tényleges kémiai és fizikai vízlágyításra. Ez az eszköz pedig nem más, mint a vízlágyító berendezés. A vízlágyító berendezések a víz kémiai és fizikai jellemzőit változtatják meg oly módon, hogy csökkentik a keménységet okozó oldott kalcium és magnézium sók mennyiségét. A vízlágyító berendezéseket a hidegvíz hálózatba kötik, így minden berendezés, használati eszköz, valamint maga a vízlágyító utáni rendszer, hálózat is lágyított vizet fog használni.

Hogyan működik a vízlágyító berendezés?

A vízlágyító működési elve igen egyszerű. A lágyítandó víz egy erős kationos műgyanta anyagú ioncserélő oszlopon áramlik keresztül, ahol a vízben oldott kalcium és magnézium ionok nátrium ionokra cserélődnek. Így a lágyított víz már nem tartalmaz maradó keménységet okozó ionokat, sókat.

Azonban ezek a kalcium és magnézium ionok benne maradnak az ioncserélő oszlopban, telítik azt, ezért időközönként ezek regenerációja szükséges konyhasó (NaCl) oldattal. A vízlágyító berendezések automatikusan érzékelik a gyanta töltetek telítettségét és üzemszerű használati időn kívül (általában éjszaka) végzik el automatikusan a gyanta töltet regenerálását.

A felhasználó feladata annyi, hogy időközönként a regeneráló só tartályt fel kell tölteni, illetve évente a gyanta töltetet érdemes fertőtleníteni, de egyéb teendő nincs.

Összefoglalva a lágyított víz előnyei:

  • védi berendezési tárgyainkat a vízkő kiválástól és növeli azok élettartamát
  • kevesebb mosószer, mosogatószer használata szükséges
  • nincs szükség egyéb vízkezelési berendezésre és / vagy vegyi anyagra
  • jakuzzi-k, gőzfürdők problémamentes üzemeléséhez alapvető működési feltétel a lágyított víz megléte
  • a vízmelegítő berendezések megtartják eredeti hatásfokukat, mert nem rakódik le vízkő a fűtőszálra, így nem lesz többlet energia fogyasztás


BWT AQA Perla 25/50/75 C háztartási vízlágyítók


BWT AQA Perla 25/50/75 C háztartási vízlágyítók

Termékleírás

Ez a típus jelenti a kedvező árú belépőt az "okos" vízlágyítók BWT digitális világába.

 A több generációs fejlesztésen átesett AQA perla BIO vízlágyító már több, mint 30 éve gondoskodik hazánkban a háztartások lágyvíz ellátásáról. 

Tagjait a modern design, gazdaságos, környezetbarát üzemeltetés és olyan trendteremtő funkciók jellemzik, melyek a kényelmet és a higiéniát szolgálják. A legújabb generációs AQA perla BIO "C" típusú berendezéseket bluetooth-​on keresztül összekötheti a BEST WATER HOME applikációval, nyomon követheti a család vízfogyasztását, tájékozódhat a berendezésben a só mennyiségéről.

Az AQA PERLA BIO vízlágyító berendezések a hagyományos ioncserélő eljárás alapján működnek. Ennek során a keménységet okozó sókat nátrium ionokra cseréljük ki. Ez optimális megoldást nyújt ahhoz, hogy a keményből lágya vízkeménységet okozó sók kis mennyiségét tartalmazóvizet állítsunk elő.

Az AQA perla BIO vízlágíytó család tagjait a modern design, gazdaságos, környezetbarát üzemeltetés és olyan trendteremtő funkciók jellemezik, melyek a kényelmet és a higiéniát szolgálják. A vízkőmentes otthonok szolgálatában.

Ilyen funkciók például:

Smart metering rendszerrel rendelkező vízlágyító berendezés csak a lemerült gyantahányadot regenerálja, ezért sófelesleg nélkül dolgozik, így biztosítva a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költséget.

BIO funkció, ami azt jelenti, hogy a berendezés minden regenerálásnál automatikusan lefertőtleníti a gyanta töltetet, így biztosítva a higiénikus közeget.

72 óránként, ha a berendezés nem érzékel vízátfolyást, gyors mosatással biztosítja a magas fokú higiéniai állapotot. 

Akár 4 napon keresztül is megőrzi a berendezés a beállított programot és értékeket. A berendezés által szolgáltatott víz vízkeménységi értéke állítható.

A berendezésen található kijelző tájékoztatást ad a lágyított víz összmennyiségéről, a regenerálások számáról, valamint a szerviz szükségességérőlA berendezés magyar nyelvű menürendszere még egyszerűbbé teszi a berendezés használatát.

Okostelefon applikációval összekapcsolható
Regisztálja AQA perla BIO C vízlágyító készülékét, és kövesse nyomon a család vízfogyasztását, áttekintheti a készülék állapotát, tájékozódhat a berendezésben a só mennyiségéről.

Mire van szükség az AQA Perla vízlágyító készülék telepítéséhezA BWT vízlágyító berendezést minden esetben oda kell beépíteni, ahol a víz belép az otthonunkba.


A berendezés széria tartozéka a Multiblock (kerülőági szerelvényblokk). A kerülőági szerelvény lehetővé teszi, hogy a vízlágyító berendezés bármikor kizárható legyen a vízvezeték hálózatból (például: Meghibásodás esetén, hogy ne maradjon víz nélkül a ház).
Lebegőanyag vízszűrőre (pld. Europafilter RS vagy BWT E1 higiénikus vízszűrő), flexbilis bekötőcsőre szükség lesz a bekötéshez.
A vízlágyító berendezést fagy- és páramentes helyre kell elhelyezni. 


Azt szoktuk javasolni, hogy oda legyen beépítve a berendezés, ahol belép a víz a házba. Szennyvíz és elektromos csatlakozónak kell lennie a berendezéshez közel, továbbá padlóösszefolyónak a helyiségben.

A vízlágyító berendezés automatikusan működik, és nagyon kevés karbantartást igényel. A működéséhez a regeneráló só utánpótlást kell biztosítania, amit már applikációnk keresztül is nyomon követhet.


Javasoljuk, hogy félévente, az extra higiénia biztonság érdekben, a SANITABS higinikus só használatát. A berendezés évente javasolt karbantartatni a BWT márkaszervizzel illetve arra jogosult szerviz és AQAMESTER partnereinkkel.


BWT AQAMESTER 

HAMAROSAN...

BWT PERLA SILK SMART VÍZLÁGYÍTÓ